Kaza: Yaralanmaya veya maddi hasara yol açabilecek bir olayı.
Hava ayırma: Havada bulunan gazların damıtma yoluyla ayrılması ve hem sıvı hem de gaz ürünler üretilmesi işlemi.
Denetim: Yönetim referans kriterlerinin ne ölçüde karşılandığını objektif olarak değerlendirmek için sistematik, bağımsız ve belgelenmiş bir süreç.
BS OHSAS 18001: Sağlık ve güvenlik yönetim sisteminin gerekliliklerini belirleyen British Standards Institute tarafından yayınlanan uluslararası bir standart. Kuruluşların normal ve olağanüstü koşullarda operasyonlardan kaynaklanan risklerin farkında olmalarını ve kontrol altında olmalarını ve güvenlik performansını iyileştirmelerini sağlar.
Soğuk dönüştürücü: Yüksek oranda soğutulmuş kriyojenik gazlar için yalıtımlı vakum bölmeli kap, müdahale, ölçüm ve güvenlik enstrümanları ile birlikte.
Şartlandırma: İkincil bir depolama tankından gaz alıp, onu gaz veya sıvı halde sıkıştırmak ve mobil kaplara aktarmaktan oluşan bir üretim operasyonu. Şartlandırma ayrıca, konteynırlar üzerinde, merkeze ulaştıklarından, teslimata hazır dolu konteynerlerin depolanmasına kadar gerçekleştirilen işlem sırasını da içerir.
Silindir(Tüp) sepeti: Normal forkliftler kullanılarak elleçlenmeyi kolaylaştırmak için dikey pozisyona yerleştirilmiş, normalde 8 veya 16 olmak üzere bir dizi silindir içeren çelik yapı.
Silindir(Tüp) demeti: Metal bir yapı tarafından desteklenen birbirine bağlı silindir kümesi. Silindirlerin çıkışları tek bir manifolda yol açar.
Silindir(Tüp): Sıkıştırılmış, sıvılaştırılmış veya çözünmüş gazlar için çelik veya hafif alaşımlı kap.
EMAS (Eko-Yönetim ve Denetim Programı): Avrupa Topluluğu düzenlemesi 761/2001. Topluluk Çevre Politikasının uygulanması için, onu benimseyen şirketlerin ve işletmelerin çevresel performansını sürekli iyileştirmeyi amaçlayan gönüllü bir araç.
Besin Güvenliği: Gıdanın amaçlanan kullanımına uygun olarak hazırlanırsa tüketicilere zarar vermemesi gerektiği kavramı.
Frekans endeksi: Kaza sayısı ile çalışılan saat arasındaki oran 1 milyon ile çarpılmıştır. Kazaların meydana gelme sıklığını ölçer.
Global Reporting Initiative (GRI): 1997 yılında kurulan ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk ile ilgili konularda yer alan şirketler, STK'lar, muhasebe uzmanları dernekleri, iş organizasyonları ve diğer uluslararası paydaşlardan oluşan çok paydaşlı bir ağ. GRI'nin misyonu, şirketlerin veya kuruluşların faaliyetlerinde neden olduğu ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri tanımlayan Sürdürülebilirlik Raporlarının hazırlanması için küresel referans yönergeleri geliştirmek, sağlamak ve teşvik etmektir.
Yaralanma: İşyerinde bir canlıya bedensel hasar veya objektif olarak doğrulanabilir hastalık, istenmeyen olay.
IPPC (Entegre Kirliliği Önleme ve Kontrol): IPPC (Entegre Kirliliği Önleme ve Kontrol): AB genelinde çeşitli kaynakların neden olduğu kirliliği en aza indirmek için 96/61 / CE Direktifi ile oluşturulan strateji. Direktifin Ek 1'inde listelenen her türlü kurulum, çeşitli ülkelerin yetkililerinden entegre izin almalıdır. Havaya, suya ve araziye emisyonları kontrol etmek için ortak bir yaklaşımın benimsenmemesinin, kirliliğin azaltılmasına değil, bir bölmeden diğerine aktarılmasına neden olabileceği öncülüne dayanmaktadır.
ISO 50001 standardı (Enerji Yönetimi): kuruluşların enerji performanslarını artırmalarına, enerji verimliliğini artırmalarına, iklim ve çevresel etkileri azaltmalarına yardımcı olmayı amaçlayan uluslararası bir standarttır.
Büyük kaza: Tehlikeli maddelerin varlığında faaliyetlerdeki kontrolsüz gelişmeler nedeniyle ciddi bir dökülme, yangın veya patlama gibi, insan sağlığı veya çevre için ciddi tehlikeye neden olabilecek olay.
Medikal Cihaz: Bir veya daha fazla spesifik kişiler için ayrı ayrı veya başkalarıyla birlikte kullanılmak üzere herhangi bir alet, cihaz, ekipman, makine, cihaz, tesis veya kalibrasyon, bilgisayar yazılımı, malzeme veya benzeri veya ilgili ürün bir hastalığın teşhisi, önlenmesi, kontrolü, tedavisi veya hastalığı zayıflatılması amaçları; bir yaranın veya handikapın teşhisi, kontrolü, tedavisi, hastalığı zayıflaması veya telafisi için; anatomiyi veya fizyolojik bir süreci incelemek, değiştirmek için; insan vücudunda veya üzerinde istenen ana eylem farmakolojik veya immünolojik yollarla veya metabolizma yoluyla gerçekleştirilmediğinde, ancak bu yollarla işlevine yardımcı olabilen müdahale için gerekli olan cihazlardır.
Medikal gaz: gazlarla karıştırılabilen veya karıştırılmayan bir veya daha fazla gaz halindeki maddeden oluşan herhangi bir ilaç.
Mobil konteyner: ürünleri taşımak için kullanılan sıkıştırılmış, sıvı, çözünmüş ve kriyojenik gazlar için konteyner. Mobil konteynerler şunları içerir: silindirler, variller, gaz silindirleri, silindir demetleri, dewarlar, ana üniteler ve portatif üniteler.
Politika (kalite, güvenlik, çevre): daha önce üst yönetim tarafından ifade edilen bir kuruluşun genel ilkeleri ve yönergeleri.
Birincil işlem birimleri: gazların hammaddeden üretildiği birimler.
Ana depolama: doğrudan üretim tesisi tarafından doldurulan sıvılaştırılmış kriyojenik gaz kabı.
Kalite, Güvenlik ve Çevre Yönetim Sistemi (SHEQ / MG): genel yönetim sisteminin organizasyonel yapı, planlama, sorumluluklar, prosedürler, süreçler ve kaynakları içeren ve açıkça tanımlanmış aktif kalite, güvenlik ve / veya çevre politikaları.
Hammaddeler - birincil işlem birimleri: oksijen, azot ve argon üretimi için atmosferik hava; hidrojen ve karbon dioksit üretimi için doğal gaz; asetilen üretimi için kalsiyum karbür; azot oksit üretimi için amonyum nitrat.
REACh: AT(Avrupa Topluluğu) düzenlemesi 1907/2006 (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması). Temel amacı kimyasal maddelerden kaynaklanan tehlikeler ve riskler konusunda farkındalığı artırmak ve insan sağlığı ve çevreyi yüksek derecede korumaktır.
Sorumlu Bakım: Dünya kimya endüstrisinin, çalışanların güvenliği ve sağlığı ve çevre koruma ile ilgili ilke ve davranışlara ve elde edilen sonuçları sürekli, önemli ve somut iyileştirme amacıyla iletme taahhüdüne dayanan gönüllü bir program.
Satış ekipmanı: üçüncü taraflardan satın alınan ve bir hizmetin bir parçası olarak müşterilere kullanılmak üzere sağlanan, ancak SOL'nun malı olarak kalmaya yönelik teknik / teknolojik ekipman; örneğin mobil konteynerler, soğuk dönüştürücüler vb.
İkincil işlem birimleri: normalde birincil işlem birimlerinden gelen gazları kullanarak, dağıtım uçlarına fiziksel formlarına en uygun kaplarda (silindirler, silindir demetleri veya tanklar) (sıkıştırılmış gaz veya kriyojenik sıvı olabilir) gazların koşullandırıldığı kullanıcı birimleridir.
İkincil depolama: tankerlerle doldurulmuş sıvılaştırılmış kriyojenik gaz kabı, normalde ikincil işlem birimlerine monte edilir.
Önem derecesi endeksi: yaralanma nedeniyle işe gelmeme günleri ile çalışılan saatler arasındaki oran 1 milyon ile çarpılmıştır. Yaralanmaların ciddiyetini ölçer.
Seveso Direktifi (82/501 / EEC ve sonraki değişiklikler): Ciddi kaza riskini önlemeyi ve kontrol etmeyi amaçlayan Avrupa düzenlemesi. Belirli miktarlarda tehlikeli maddelerin stoklanmasını ve / veya kullanılmasını içeren endüstriyel faaliyetleri yönetir.
Menfaat sahibi: Bir işletmenin başarısını etkileyebilecek veya ilgi alanları ticari kararlardan etkilenebilecek özel veya kamu, bireysel veya toplu, iç veya dış konu kategorileri: müşteriler, tedarikçiler, yatırımcılar, yerel topluluklar, çalışanlar, birlikler, kamu yönetimi, gelecek nesiller vb.
Steam reforming: metanın bir katalizör varlığında, hidrojen ve CO2 üretmek için buharla reaksiyona girdiği işlem.
Sürdürülebilirlik (bkz. Sürdürülebilir kalkınma).
Sürdürülebilir kalkınma: gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılama şansından ödün vermeden mevcut ekonomik, çevresel ve sosyal ihtiyaçları karşılayabilecek kalkınma.
UNI EN ISO 13485 standardı (Tıbbi cihazlar - kalite yönetim sistemleri):tıbbi cihazlar sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların kalite yönetimi konusunda dünya düzeyinde mevcut yasal gereklilikleri yerine getirme ve böylece güvenli ve etkili tıbbi cihazlar sağlama olasılığını en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan uluslararası bir standarttır.
UNI EN ISO 14001 standardı (Çevre Yönetimi): bir çevre yönetim sistemi için gereklilikleri ortaya koyan uluslararası bir standarttır. Kuruluşların, önemli çevresel etkileri olan faaliyetlerin farkında olmalarına ve denetim altında kalmalarına ve çevresel performanslarını artırmalarına olanak tanır.
UNI EN ISO 22000 standardı (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri): gıda güvenliği ve hijyen yönetim sistemi için gereklilikleri tanımlayan uluslararası bir standarttır.
UNI EN ISO 27001 standardı (Bilgi güvenliği): veri ve bilgileri her türlü tehditten korumak ve bütünlüğü, gizliliği ve kullanılabilirliği sağlamak amacıyla bir bilgi güvenliği yönetim sistemi (mantıksal, fiziksel ve organizasyonel güvenlik) kurma ve çalıştırma gereksinimlerini belirleyen uluslararası bir standart içerir.